Hopp til innhold

En litt lengre update fra bigården

Posted in Birøkt

Det har vært en forholdsvis kald vår, noe som har gitt oss noen utfordringer i bigården. Til vår store fortvilelse var plutselig tre av de fem kubene døde!

Hva vi hadde gjort galt ante vi ikke, for vi hadde jo egentlig ikke gjort noen ting. Og å ikke gjøre noe, er oftest det mest rette man kan gjøre som birøkter. Vi kalte derfor inn birøkterguruen vår Terje til å ta en kikk i kubene og for å gi oss dommen. Til vår store lettelse (og frustrasjon) var ikke dette direkte vår skyld; birøkt er mer komplisert enn som så.

Sannsynligvis har jetstrømmene i atmosfæren mye av skylden. Det går muligens en kald strøm over der bikubene står, noe som gjør at temperaturen rundt bikubene kan være flere grader kaldere enn hva det kan være bare noen hundre meter i en annen retning. At kubene står vendt mot øst og ikke vest kan også være en faktor for at biene rett og slett bare har forsvunnet, uten at vi står med fasiten.

Som Karius og Baktus ville sagt det; «alt som var av søtt og godt, det er borte stort og smått». For nå var det vel bare et tidsspørsmål før de to andre kubene også kollapset, tenkte vi.

Men NEIDA, sånn alt ser ut nå er fortvilelse og frustrasjon i ferd med å snu for alvor: de to andre kubene våre er sterke, vi skal snart fylle opp de tre som er tomme OG det er meldt fint vær fremover!

Uti uka skal vi derfor sette på skattekasser hvor biene skal sanke honning.

Konsta sommerhonning 2017 er endelig under produksjon!