Hopp til innhold

Ikke helt som planlagt

Posted in Birøkt

Å være birøktere innebærer mer enn å hente honning fra kubene og kose seg med den igjennom vinteren. Det fikk vi oppleve under årets andre besøk i kubene.

3. mai var vi samlet i lagsbigården for å på nytt diskutere pleie og stell av våre egne bier i tida fremover. Det så greit ut hos biene, bortsett fra en kube som var blitt dronemor. Det vil si at dronningen er uparet. I praksis er kuben dødsdømt, med mindre man gjør tiltak utpå sommeren.

Det har vært dårlig aktivitet rundt noen av de fem kubene våre i vår, og det viste seg at det var god grunn til bekymring. To av kubene var døde, og en tredje var ikke særlig å skryte av den heller. Derimot var en av kubene ganske bra, og den siste VELDIG bra. Sannsynligvis har bifolket i de tomme kubene flyttet over til en annen.

Sjøl om det var tomt for bier i to av kubene var det godt med fôr i alle sammen (se bilde), og vi fikk smakt på Konsta honning for første gang 🙂 Rundt 20. mai er bifolket på sitt sterkeste, og da håper vi å dele av og flytte biene tilbake til sitt opprinnelige «hjem».

Om vi under forrige biebesøk burde forutse å møte tomme bikuber i dag, er et spørsmål å stille seg. Flere faktorer spiller nok inn for hvorfor kubene er tomme, men en av dem er nok at været har vært kaldt. Vi lærer stadig og får ta med oss nyttige erfaringer videre!