Hopp til innhold

Første kubebesøk i 2017

Posted in Birøkt

Tross snø på plena og bare noen få plussgrader, tikker klokka mot vår. Det betyr oppstart i bigården!

Siden dette er vår første sesong som birøktere, er vi med i en felles lagsbigård for å prøve og feile, slik at våre egne bikuber blir stelt på best mulig måte. 3. april var årets første besøk hos biene i lagsbigården, og en forholdsvis mild vinter har gjort at biene har tæret mye på fôret. Vi var derfor forberedt på at vi måtte nødfôre våre egne bier når vi kom hjem, men neida! I våre fem kuber sto det så bra til at vi nesten ble litt usikker om det var for bra. Etter en telefon til vår «mentor» kunne vi senke skuldrene, han fortalte at dette kun var gode nyheter. Det var bare å smøre seg med videre tålmodighet og krysse fingrene for godt vårvær.

På denne tiden av året dør vinterbiene, mens eggleggingen overtar. Biene samler pollen inn i kubene, særlig fra selje og ulike typer vårblomster. For at biene skal orke å fly ut av kuben bør temperaturen være over +9 C. Været vi har hatt i det siste med snøfall og kulde, har derfor ikke vært gunstig med tanke på livet i kuben. Nå er det imidlertid spådd varmere vær, og de neste ukene vil antall bier som klekkes stige voldsomt. Ca. 20. mai, når bieantallet er på sitt høyeste, kan det være opp mot 70 000 bier i hver kube.